Bidden en Beminnen
31-03-2019 om 14:30

Nieuwe Kerk Haarlem

Kaarten: €15 Kaartverkoop via post.hgk@gmail.com of koorleden.

Het concert duurt ca. 1 uur en is zonder pauze. Na afloop staat voor u een gratis consumptie klaar.

The Armed Man, 2000 – Karl Jenkins
U hoort hat Kyrie, Sanctus, Agnus Dei en Benedictus uit Jenkins Mis om Vrede. Met veel inzet en voldoening zong het HGK in 2015 twee maal het hele koorwerk dat ook delen bevat over oorlog en geweld, hoop en vrede. The Armed Man ging in 2000 in première in Londen.

Five Hebrew love songs, 1970 – Whitacre
Whitacre vraagt zijn geliefde Hila Plittman, geboren en getogen in Jerusalem, om hem vijf korte gedichten te schrijven, in het Hebreeuws, korte teksten als foto’s. Dit idee kwam eerder van een goede vriend, de violist Friedemann Eichhorn.
Hila’s Pittman liet zich inspireren door haar dierbare momenten met Whitacre. Haar teksten maakte Whitacker tot prentbriefkaarten van muziek.
Temuna. Een foto met donker en licht, zoals jouw haar over je gezicht valt. Subtiele klanken.
Kalla Kalla. Een bruid van licht kust me. Dansritme, bedachtzaam door de mannen, meeslepend door de vrouwen. Vederlicht muzikaal slot.
Larov. Minimale muziek verbeeldt een foto waarop het dak van een huis en de hemel te zien zijn. Nog maar een centimeter van elkaar, zo dicht als twee mensen bij elkaar kunnen zijn.
In Eyze Shelleg hoor je de ochtendsneeuw dwarrelen.
Rakut gaat over de tederheid van man en vrouw.

5 Mystical Songs, 1911 – Vaughan Williams
In 1633 schreef priester Georde Herbert een aantal religieuze gedichten. Het zijn mystieke, nogal extatische teksten. Deze religieuze hartstocht zette Vaughan Williams op muziek.
De bariton solist, heeft het belangrijkste aandeel.
Easter gaat over de dood en de verrijzenis van Christus. Een aansporing aan het hart, de stem, de luit om Pasen te vieren.
I got me flowers, ik haalde bloemen, om op Uw weg te strooien, begint met een eenvoudige, roerende melodie door de bariton. In de derde strofe komt het koor erbij en verkondigt de Ene, de Eeuwige.
Love bade me welcome typeert de goddelijke liefde. De Heer nodigt de dichter, die zich onwaardig voelt, uit voor het heilig gastmaal. Het koor zingt de noten van de oude antifoon (beurtzang) O sacrum convivium, terwijl de solist oproept God te bezingen.
The Call, (kom, mijn weg, mijn vreugde, mijn licht) is voor de solist. Volks, romantisch, sereen. Antiphon tenslotte is een uitbundige lofzang door solist en koor.

Dirigent: Ago Verdonschot
    Ago Verdonschot, bariton; Hebe de Champeaux, mezzo