Requiem für den Frieden, Frigyes Hidas

17-04-2016 om 16:30
Vocalvielharmonie Osnabrück & Haarlems Gemengd Koor
ST. KATHARINEN OSNABRÜCK

In 2014 hebben wij samen met de Vocalvielharmonie en de Bläserphilharmonie, beide uit Osnabrück, The Armed Man van Karl Jenkins gebracht. Dit concert stond in het kader van een 50-jarige stedenband met Osnabrück; het werd door het publiek zeer goed ontvangen. De samenwerking met de musici uit Osnabrück was geweldig.

Medio april 2016 gaan wij, wederom in samenwerking met dezelfde musici, het Requiem van Frigyes Hidas uitvoeren. Deze keer gaat het HGK naar Osnabrück. Locatie, tijd en kaartverkoop worden nog bekend gemaakt.

Frigyes Hidas was een Hongaarse componist die leefde van 25 mei 1928 tot 7 maart 2007. Hij heeft dit requiem in 1995 gecomponeerd ter herinnering van de opstand tegen het communistische regime in Hongarije in 1956. Het Requiem van Frigyes Hidas is het enige requiem dat speciaal gecomponeerd is voor symfonisch blaasorkest, vierstemmig gemengd koor en vier zangsolisten. In Nederland is deze indrukwekkende compositie tot op heden slechts driemaal uitgevoerd.

Het Requiem van Hidas volgt de traditionele dodenherdenkingsrituelen zoals deze door componisten als Mozart en Verdi reeds werden getoonzet. Deze composities werden gerekend tot de hoogtepunten van de muziekgeschiedenis. Componist Frigyes Hidas gebruikte de traditionele vorm voor een prachtige compositie met een uitgebalanceerd samenspel tussen solisten, koor en orkest.

Dirigent: Holger Dolkemeyer & Ardaan Dercksen
    Sigrid Heidemann, Sopran