Over Ons

Lees hier meer over de geschiedenis van ons koor
Kijk hier voor meer beeldmateriaal van ons koor

Het Haarlems Gemengd Koor (HGK) is een koor voor mannen en vrouwen, jong en oud, en alle gezindten. Ook het repertoire is gemengd: traditioneel klassiek (Bach) naast modern (Jenkins/Escande).

Je kunt bij ons koor aansluiten voor één project, of je kunt als vrijblijvend als lid meezingen met alle projecten. Klik hier voor meer informatie.

Kijk de video hieronder voor een indruk van ons koor.

Repetities op locatie

Wij repeteren elke dinsdagavond van 19.45 tot 22.00 uur in de Remonstrantse Kerk, Oranjekade 1/Prins Hendrikstraat 2 (hoek Wilhelminastaat). Bij het instuderen worden we door onze vaste begeleider Hans van Beelen op de piano/vleugel ondersteund.
Onze kerst- en zomervakanties vallen over het algemeen samen met de schoolvakanties in de regio.

Concerten

Regelmatig vinden uitvoeringen plaats, grotere concerten ca. 3 keer per 2 jaar en tussendoor kleinere optredens tijdens b.v. het Korenlint. We werken ook graag met andere koren en orkesten samen.
Tijdens concerten worden we begeleid door professionele musici en solisten. Leden zijn verplicht om minimaal twee toegangskaarten per concert af te nemen.

Kwaliteit

Het beleid van het HGK is gericht op de muzikale kwaliteit van de concerten. Daarom is het van groot belang dat de leden bij repetities aanwezig zijn. Onze dirigent Ago Verdonschot is professioneel zanger en werkt aan de kwaliteit door tijdens de repetities aandacht te geven aan stemvorming en verbetering van de zangtechniek. Zangers die nog geen koorervaring hebben, worden zo ondersteund. Het lezen van notenschrift is niet verplicht, als je goed in staat bent om na te zingen.
Alle koorleden doen om de 2  jaar een nieuwe stemtest.

Overige bijeenkomsten

Elk jaar is er een algemene ledenvergadering, een Koordag , zangworkshops en een Open Podium. Maandelijkse is er een koorborrel. Ter gelegenheid van het uitgestelde 100-jarig jubileum was het koor in september 2022 een weekend naar Schoorl.

Wie is Ago Verdonschot

Ago Verdonschot is dirigent en zanger.
Koren waar hij op dit moment leiding aan geeft zijn: Viva La Musica uit Uden, het
Amsterdams Operakoor, het Rotterdams Operakoor en het Haarlems Gemengd Koor.
Ago is sinds 2016 verbonden aan het Haarlems Gemengd Koor en dirigeert, met vertraging
door Corona, het Weihnachtsoratorium voor de derde keer in de grote zaal van de
Philharmonie. Hij hoopt dat er nog vele malen zullen volgen.
Het repertoire van Ago omvat missen van Haydn, Mozart, Schubert en Gounod, het
Requiem van Fauré, The Messiah van Händel, The Armed Man van Karl Jenkins, die
Jahreszeiten van Haydn en Die erste Walpurgisnacht en Elias van Mendelssohn, het Requiem
van Verdi, de Londense Versie van Ein Deutsches Requiem van Brahms en het
Weihnachtsoratorium van Bach.
Opera beslaat een groot deel van zijn repertoire, met naast de bekende componisten ook
opera´s van Puccini, Mercadante, Borodin, Boito en Tschaijkowsky.

Naast de concerten met zijn eigen koren zingt hij regelmatig oratorium. Hij is te horen als
Christus in de Matthäus- en Johannes-Passion van Bach, en de requiems van Brahms, Duruflé
en Fauré.
In 2018 zong hij de première van drie liederen die door componist George Beentjes speciaal
voor hem zijn geschreven. Met het ensemble Opera Gala Stars, zingt hij op diverse locaties
door het land scènes uit diverse opera’s. Tijdens de Operadagen Rotterdam is Ago één van
de vaste solisten bij Van Smartlap tot Opera met concerten op de Koeweide in Crooswijk en
Hoek van Holland. In het voorjaar van 2019 maakte hij zijn debuut als dirigent en zanger in
een uitverkochte Philharmonie van Berlijn.
In december zal Ago wederom het Weihnachtsoratorium van Bach dirigeren in Haarlem.
Verder zal hij Winterreise van Schubert gaan zingen met pianist Hans Schellevis.